Zupa z bobem i cheddarem

Sezon na bób już się rozpoczął. A bób to chyba moje ulubione warzywko, niestety jest to pierwszy przepis z tym dodatkiem, bo bób zazwyczaj jem po prostu gotowany z dodatkiem soli.

Przedstawiam bardzo szybką zupę z dodatkiem bobu na bazie sosu beszamelowego.

Zupa z bobem
Zupa z bobem

Porcji: 3

Składniki:

1 szklanka ugotowanego i obranego bobu

80g tartego łagodnego cheddara

1 szklanka mleka

1,5 szklanki bulionu

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

W rondlu podsmażamy masło z mąką i po chwili dodajemy mleko oraz bulion. Gotujemy kilka minut, ciągle mieszając. Dodajemy bób oraz tarty ser. Doprawiamy i gotowe.

Zupa z bobem i cheddarem
Zupa z bobem i cheddarem

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: