Chociaż przepisów na zupy, kremy dyniowe jest cała masa, to zupa z tego przepisu na pewno Cię rozgrzeje, nasyci, a przede wszystkim w jakimś stopniu odżywi Twój organizm.
Mając na uwadze, że witaminy pod wpływem gotowania ulatniają się z naszego pożywienia, zaczęłam modyfikować sposób przygotowywania posiłków, tak, aby zachować smak i pozyskiwać z nich wartości odżywcze.
I nie chcę tutaj nikogo namawiać do rezygnacji z pewnych grup produktów, bo uważam, że od czasu do czasu można sobie pozwolić prawie na wszystko, ale chciałabym, zacząc zwracać uwagę na to, czy nasze posiłki dostarczają nam witamin i minerałów.
Bo, najlepiej przyswajalne witaminy i minerały pochodzą z pożywienia.
Pragnę zatem połączyć pyszną zupę- krem na śmietanie kremówce z dawką świeżych witamin. Czyli coś dla podniebienia i coś dla naszego ciała.
Nie prażymy tutaj naszych pestek czy orzechów tylko je moczymy.
MOCZENIE ORZECHÓW
Wcześniejsze namoczenie orzechów i nasion sprawi, że organizm dużo więcej przyswoji z nich wartości odżywczych, nawet do 100%.
Orzechy, nasiona, zawierają inhibitory czyli spowalniacze enzymów, które roślinę zabezpieczają przed wczesnym kiełkowaniem. Nasionka dostając się do organizmu blokują enzymy trawienne. Dlatego organizm przyswoi tylko niewielką część cennych składników znajdujących się w orzechach czy nasionach.
Moczenie nasion, pestek, orzechów:
- wpłynie korzystnie na ich smak: smakują tak świeżo, jakby były dopiero co zerwane,
- neutralizują inhibitory, czyli organizm wchłonie nawet do 100% wartości odżywczych
- powoduje, że będą łatwostrawne,
- woda oczyszcza z zanieczyszczeń,
- zmiększa orzechy, przez co łatwiej się je blenduje,
Przygotowując posiłek z orzechami zazwyczaj moczę tyle orzechów ile potrzebuję.
Poniżej podam przykładowe czasy moczenia orzechów:
„Czas namaczania– cytat z skutecznie.tv
Czas będzie różny w zależności od rodzaju orzechów. Moczenie powinno trwać od 4 do 12 godzin, bo w tym właśnie czasie enzymy i substancje antyodżywcze zostają zneutralizowane.
Poniżej poglądowa rozpiska z czasami, których ja się trzymam, jeśli macie jakieś inne, to dajcie w komentarzach poniżej, ale myślę, że godziną w jedną czy drugą stronę jakichś cudów nie zdziała;)
Bywa, że z braku innej możliwości po prostu namaczam orzechy wieczorem, zostawiam na noc, nie licząc czasu, a rano tylko odsączam i dodaję do śniadania lub wkładam do suszarki (szczegóły w kolejnych akapitach).
Najlepiej orzechy i nasiona namoczyć na całą noc, a poniżej rozpiska czasowa, którą zebrałam kiedyś z różnych źródeł (książki, blogi, itp.) i której się z grubsza trzymam:
- orzeszki pinii, brazylijskie, makadamia –czas moczenia: ok. 1 godzina
- orzechy nerkowca, pistacje –czas moczenia: 2-4 godziny
- ziarna słonecznika, sezam –czas moczenia: 4-6 godzin
- orzechy włoskie, migdały –czas moczenia: minimum 8 godzin
- orzechy laskowe, nasiona dyni –czas moczenia: minimum 10 godzin
…i tu ciekawostka –nie wszystkie orzechy są orzechami, ale z namaczaniem traktujemy je tak samo (podobnie jak ziarna czy nasiona). Orzeszki ziemne to strączki, a nerkowce, migdały czy orzechy brazylijskie to pestki. Prawdziwe orzechy to np. orzechy laskowe, pekan, makadamia czy włoskie;)”


Ta zupa krem jest dość gęsta i oprócz dyni i kilku pomidorków koktajlowych nie ma w niej innych warzyw. Jest lekka, bo nie zawiera ziemniaków.
Doprawiona sokiem z kiszonej kapusty i garścią orzeszków jest tym za co pokochamy ten przepis.
Łagodny smak dyni doskonale tutaj łączy się kiszoną kapustą.

Porcji: kilka
Składniki:
Do pieczenia:
- miąższ z dyni (ze skórką), około 800g
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- 3 łyżki oliwy
Zupa:
- upieczone warzywa z listy: do pieczenia
- 3-4 szklanki bulionu np. warzywnego
- 3/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego/ 1 łyżka koncentratu
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
- 1 szklanki namoczonych!!! ziaren słonecznika, pestek dyni
- kapusta kiszona do podania
Sposób przygotowania:
- Nastawiamy piekarnik na 200 C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce mieszamy pokrojoną dynię (bez pestek), czosnek, pomidorki, doprawiamy solą, pieprzem. Pieczemy około 40 minut.
- W garnku umieszczamy bulion, upieczone warzywa oraz przecier pomidorowy.
- Gotujemy około 20 minut na średnim ogniu.
- Wlewamy kremówkę i gotujemy jeszcze 5 minut. Wyłączamy gaz.
- Miksujemy zupę na gładki krem.
- Dolewamy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z kapusty.
- Krem podajemy z wkładką z kapusty kiszonej (kapusta kiszona to kopalnia witaminy C) oraz namoczonymi wcześniej orzechami, nasionami.
Wartości odżywcze:
Kapusta kiszona zawiera:
witaminę C, magnez, potas, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, A, E, błonnik pokarmowy
Słonecznik, pestki dyni zawierają:
witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, kwas foliowy, Wit. A, E,
Minerały: wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor


Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów:
Pingback: Krem z pieczonego selera - Marta Mikulewicz
Pingback: Najprostsze curry z soczewicą (wegańskie) - Marta Mikulewicz