Zupa polsko- włoska

No inaczej nie mogłam nazwać tej zupy jak właśnie tak! A dlaczego? Zaraz wyjaśnię. Bardzo prosta, szybka, sycąca, z dodatkiem lubczyku i…i pierożków tortellini. Już gotowych, nadziewanych serem. W sklepie jest mnóstwo rodzajów, od szpinakowych, mięsnych po właśnie serowe. 

W każdym razie moje dzieciaki pokochały tą zupę. Naprawdę warta wypróbowania, i wcale nie trzeba się sztywno trzymać przepisu. 

Po prostu wrzucamy do gara co mamy, zalewamy, wodą, przecierem, dodajemy serek kremowy i pierożki. Gotujemy i gotowe.

Zupa polsko- włoska
Zupa polsko- włoska

Porcji: 4

Składniki:

200g mięsa (u mnie akurat była polędwica, ale może być karkówka, łopatka, filet z kurczaka)

kilka plastrów boczku

3 ziemniaki, pokrojone w kostkę

1 cebula, poszatkowana w kostkę

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 paczka pierożków tortellini 

pół puszki pomidorów z puszki/ passaty pomidorowej/ koncentrat pomidorowy

4 łyżki serka kremowego typu philadelfia

lubczyk/ natka pietruszki

tarty parmezan, do podania

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy cebulkę, mięso i boczek. Najlepiej na złoty kolor. Przerzucamy do większego garnka, w którym będziemy gotować naszą zupę. Zalewamy wodą (tak kilka cm ponad zawartość) i zostawiamy na małym gazie. Dodajemy ziemniaki, czosnek, pomidory i serek, przykrywamy. Mieszamy i gotujemy aż, ziemniaki zaczną robić się miękkie, a zupa zrobi się lekko gęsta. Wówczas dodajemy pierożki i doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, aby pierożki się ugotowały. Jeśli wolisz bardziej gęstą wersję, to wystarczy na większym ogniu jeszcze kilka minut podgotować, żeby woda wyparowała (bez przykrycia). Przy podaniu posyp parmezanem.

Zupa polsko- włoska
Zupa polsko- włoska

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: