Zupa krem z pietruszką i jabłkiem

Nowy rok już jest, a co za tym idzie dużo nowych planów dotyczących bloga, ciała i duszy. Ale, aby podołać zadaniom i nowym obowiązkom potrzeba dużo dyscypliny i konsekwencji. Zobaczymy czy dam radę.

A wracając do przepisu, to jak zwykle prościutki i pyszny przepis na zupkę.

A moje ostatnie zupy to:

zupa krem z kiszonej kapusty

 

Zupa krem z pietruszką i jabłkiem

Porcji:4 

Składniki:

500 g korzenia pietruszki, obrana, pokrojona w słupki

1 średni ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę

1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę

1 średnia cebula, obrana, poszatkowana

3 jabłka, obrane, pokrojone w ósemki

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

3 szklanki bulionu

150 ml mleka

1 łyżka przyprawy vegety

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni, na maśle i oleju podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa i podsmażmy około 5 minut. 
  2. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy podsmażone warzywa z patelni. Doprawiamy vegetą oraz gałką. Zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Dodajemy mleko i gotujemy jeszcze kilka minut.
  3. Miksujemy zupę na gładki krem i podajemy np. z czosnkowymi grzankami.

Zupa krem z pietruszką i jabłkiem
Zupa krem z pietruszką i jabłkiem

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: