Nowy rok już jest, a co za tym idzie dużo nowych planów dotyczących bloga, ciała i duszy. Ale, aby podołać zadaniom i nowym obowiązkom potrzeba dużo dyscypliny i konsekwencji. Zobaczymy czy dam radę.
A wracając do przepisu, to jak zwykle prościutki i pyszny przepis na zupkę.
A moje ostatnie zupy to:

Porcji:4
Składniki:
- 500 g korzenia pietruszki, obrana, pokrojona w słupki
- 1 średni ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
- 1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę
- 1 średnia cebula, obrana, poszatkowana
- 3 jabłka, obrane, pokrojone w ósemki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 3 szklanki bulionu
- 150 ml mleka
- 1 łyżka przyprawy vegety
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Na patelni, na maśle i oleju podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa i podsmażmy około 5 minut.
- Do garnka wlewamy bulion i dodajemy podsmażone warzywa z patelni. Doprawiamy vegetą oraz gałką. Zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Dodajemy mleko i gotujemy jeszcze kilka minut.
- Miksujemy zupę na gładki krem i podajemy np. z czosnkowymi grzankami.


Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: