Zupa krem z pietruszką i jabłkiem

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Nowy rok już jest, a co za tym idzie dużo nowych planów dotyczących bloga, ciała i duszy. Ale, aby podołać zadaniom i nowym obowiązkom potrzeba dużo dyscypliny i konsekwencji. Zobaczymy czy dam radę.

A wracając do przepisu, to jak zwykle prościutki i pyszny przepis na zupkę.

A moje ostatnie zupy to:

zupa krem z kiszonej kapusty

Zupa krem z pietruszką i jabłkiem

Porcji:4

Składniki:

  • 500 g korzenia pietruszki, obrana, pokrojona w słupki
  • 1 średni ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
  • 1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia cebula, obrana, poszatkowana
  • 3 jabłka, obrane, pokrojone w ósemki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka przyprawy vegety
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni, na maśle i oleju podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa i podsmażmy około 5 minut.
  2. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy podsmażone warzywa z patelni. Doprawiamy vegetą oraz gałką. Zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Dodajemy mleko i gotujemy jeszcze kilka minut.
  3. Miksujemy zupę na gładki krem i podajemy np. z czosnkowymi grzankami.
Zupa krem z pietruszką i jabłkiem
Zupa krem z pietruszką i jabłkiem
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest