Zupa krem z młodych marchewek z dodatkiem kolendry

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa- krem z młodych marchewek. Przyprawiona szczyptą ostrego chilli.

Taka zupa to dobry pomysł na popołudniową przekąskę lub lekką kolację.

Zupa krem z młodych marchewek z dodatkiem kolendry
Zupa krem z młodych marchewek z dodatkiem kolendry

Porcji: 2

Składniki:

1 cebula, poszatkowana w kostkę

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka mielonych ziaren kolendry

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

szczypta chilli

ok. 450g młodych marchewek, obranych, pokrojonych w talarki

800ml bulionu warzywnego

świeża kolendra do posypania

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy mieloną kolendrę, czosnek i chilli i chwilę podsmażamy. Dodajemy marchewki i zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy do miękkości około 25minut pod przykryciem.

Blendujemy na gładki krem i posypujemy świeżo krojoną kolendrą oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa krem z młodych marchewek z dodatkiem kolendry
Zupa krem z młodych marchewek z dodatkiem kolendry

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: