Zupa krem z kiszonej kapusty i białych warzyw

W końcu na blogu pojawiło się coś nowego, niespodziewanego, ale zapewniam Was, że bardzo pysznego i nietypowego w smaku.

I choć nazwa jest nietypowa i sama zupa też, to warto ją przynajmniej wypróbować. W smaku jak delikatny kapuśniaczek.

A poniżej inne pyszne zupki:

Zupa kukurydziana

Zupa włosko-polska

Zupa krem z kiszonej kapusty i białych warzyw

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

Świąteczne tradycje

Porcji: około 5

Składniki:

2 średnie cebule

400 g ziemniaków, obrane, pokrojone w kostkę

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1/2 szklanki selera korzenia, obrany, pokrojony w kostkę

1 średnia pietruszka, obrana, pokrojona w kostkę

ok 500 g kapusty kiszonej, z sokiem z kapusty (nie odsączamy)

5 szklanek bulionu (użyłam bulionetki z kurczaka, ale przy kapuście kiszonej może być bulion wołowy)

3/4 szklanki śmietany kremówki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkowaną cebulę podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj ziemniaki, seler, pietruszkę i czosnek. Podsmażaj z 2-3 minutki.
  2. Bulion wlej do większego garnka. Dodaj podsmażone warzywa, kapustę kiszoną, śmietanę kremówkę. Dopraw solą, pieprzem, gałką. Zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. 
  3. Zmiksuj na krem i podawaj np. czosnkowymi grzankami.
Zupa krem z kiszonej kapusty i białych warzyw

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Zupa krem z kiszonej kapusty i białych warzyw”

  1. Pingback: Marta M » Zupa krem z pietruszką i jabłkiem

Comments are closed.