Zupa krem z dyni

Sezon na dynię już  dawno się rozpoczął, więc staram się ją wykorzystać w wielu moich daniach i potrawach. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować moją wersję zupy kremu z dyni. Zupę krem przygotowałam na bazie rosołu z ekologicznego kurczaka- taki smakuje mi najbardziej i przypomina mi rosół mojej mamy. Często zupa z dyni kojarzy się ze słodkim smakiem, ale moja wersja jest jak najbardziej dobrze przyprawiona i smakuje wyśmienicie. Do zupy warto dodać papryczkę jalapenio, bo to ona dodaje takiej fajnej ostrości i ciekawego smaku. Zupę krem warto posypać prażonymi pestkami dyni oraz świeżo pokrojoną natką pietruszki. Dynię do zupy należy najpierw podpiec w piekarniku.

Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni

Składniki:

ok. 1,5 litra bulionu z kurczaka/ warzywnego

1 ząbek czosnku

1 papryczka jalapenio

miąższ z jednej małej dyni

uprażone pestki dyni

natka pietruszki

2 średnie ziemniaki

2 marchewki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w  kostkę, po czym gotujemy z bulionem.

Miąższ z dyni kroimy na części i mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku około 20min. Dodajemy do bulionu z warzywkami. Gdy warzywa będą miękkie to miksujemy wszystko blenderem. Papryczkę jalapenio podsmażamy lekko na patelni i dodajemy do kremu.

Zupę krem dekorujemy natką pietruszki i posypujemy pestkami dyni.

ENJOY THE FOOD

Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni

 [slideshow_deploy id=’899′]

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Zupa krem z dyni”

  1. krem z dyni to jedna z moich ulubionych zup już próbowałam wielu przepisów ale tego nie znałam na pewno spróbuje dziękuje :*

Comments are closed.