Zupa jesienna

Inaczej nie mogłam nazwać tej zupy jak zupa jesienna. 

Mnóstwo warzyw, fileta z kurczaka, bulionu i ryżu. Kremowa, aromatyczna i bardzo sycąca.

Na jesienne obiady idealna.

A moje inne zupy to:

Zupa krem z dyni

Zupa krem z czosnku

Pomidorowa- najlepsza

Zupa jesienna

Porcji: około 6

Składniki:

1 litr bulionu 

 ok 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę

1 duża marchewka, pokrojona w kostkę

1 cukinia, pokrojona w kostkę

2 papryki, pokrojone w kostkę

1 ziemniak, pokrojony w kostkę

1/2 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka świeżego lub mrożonego tymianku

1/2 szklanki ryżu

Sposób przygotowania:

  1. Do bulionu dodajemy marchewkę, paprykę, ziemniaka i cukinię. Gotujemy na małym ogniu.
  2. Kurczaka podsmażamy na małej ilości oleju lekko przyprawionego solą, pieprzem. (na dużym gazie, i szybko z obu stron, w środku będzie surowy, ale to bez znaczenia, bo dogotuje się już w zupie). Dodajemy mięso do zupy.
  3. Wsypujemy ryż, dolewamy śmietanę i doprawiamy tymiankiem. Gotujemy powoli, aż ryż i warzywa się ugotują, a zupa stanie się kremowa. Jeśli to konieczne, można doprawić solą i pieprzem.
Zupa jesienna

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: