Ziemniaki po królewsku

Ziemniaki po królewsku powstały z braku innych produktów w kuchni. Ale to danie zasługuje na to, aby raz na jakiś czas je powtarzać.

Ziemniaki po królewsku

Jest kaloryczne, bo mamy tu sos śmietanowy, ale zwieńczenie w postaci prażonych migdałów na maśle jest obłędne.

Porcji: 4

Składniki:

4 większe ziemniaki, obrane, pokrojone w dużą kostkę

1 duża cebula, poszatkowana w kostkę

3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

pół papryki, pokrojonej w kostkę

kiełbaska lub boczek opcjonalnie

1/2 szklanki śmietany kremówki

2 szklanki bulionu/wody

sól, pieprz

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka tymianku

Prażone migdały:

garść migdałów w płatkach

1 łyżka masła

sól, pieprz

parmezan- śceramy przy podaniu

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni na 2 łyżkach oleju kokosowego/roślinnego podsmażamy ziemniaki i cebulkę. Po kilku minutach dodajemy czosnek, paprykę. Chwilę podsmażamy.
  2. Zalewamy patelnię śmietanką i bulionem. Zmniejszamy gas na minimum i przykrywamy. Dusimy, co jakiś czas mieszając.
  3. Doprawiamy i danie jest gotowe, gdy ziemniaki są miękkie a sos zredukowany. Jeśli Twoje ziemniaki są już miękkie, a sos dość płynny, to odkrywamy patelnie i zwiększamy gas na maksa i chwilę gotujemy. Powinno się szybko zredukować.
  4. Migdały podsmażamy na mniejszej patelni wraz z masłem i doprawiamy solą, pieprzem.
  5. Podajemy z ulubioną sałatką.
Ziemniaki po królewsku
Ziemniaki po królewsku

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.