Ziemniaki po grecku

Prosty przepis na nasze polskie ukochane ziemniaki. 

Ja, osobiście uwielbiam ziemniaki praktycznie pod każdą postacią.

A ten sposób całkowicie mną zawładnął. 

Ziemniaki są pyszne, chrupkie, z posmakiem cebulki i fety.

Inne niż frytki czy gładkie puree.

Aby wzmocnić smak można też dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo.

Moje ostatnie ziemniaki  smażone ze słodką cebulką znajdziesz tutaj.

Ziemniaki po grecku

Porcji: 4

Składniki:

ok 700 g ziemniaków

1 opakowanie serka typu feta 200 g

1 cebula czerwona, pokrojona w piórka

garść świeżej natki pietruszki, pokrojonej

opcjonalnie kiełbaska chorizo lub salami

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na 4. Ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Odcedzone ziemniaki podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupiącej skórki. Jeśli dodajesz też kiełbaskę to teraz ją dodaj i chwilę podsmażaj.
  3. Wyłącz gaz  do gorących ziemniaków dodaj pokruszony ser, cebulę i natkę, dokładnie wymieszaj i chwilkę potrzymaj na gorącej patelni. 
Ziemniaki po grecku

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: