Zielona tarta czekoladowa obsypana pistacjami

Pyszna tarta z kremem czekoladowym, obficie posypana mielonymi pistacjami. Według mnie najbardziej urzekający w tej tarcie jest krem, bardzo bogaty w czekoladę. Ze względu na kolor, śmiało może zagościć na Twoim wielkanocnym stole.

Zielona tarta czekoladowa obsypana pistacjami
Zielona tarta czekoladowa obsypana pistacjami

Forma: ? 20cm

Składniki:

Ciasto:

250g mąki
8g soli
1 żółtko
130g zimnego masła
bardzo zimna woda (około kilku łyżek , aby połączyć wszystkie składniki)

 

Masło ścieramy na tarce (albo korzystamy z pomocy miksera z końcówką do ucierania- też się dobrze sprawdzi), łączymy z żółtkiem, dodajemy mąkę, sól, wodę i energicznie ucieramy ciasto. Kiedy wszystkie składniki dokładnie połączymy, powstałe ciasto zawijamy w folie i wstawiamy do lodowki na około 60 minut. Następnie cienko rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i przygotowujemy krem czekoladowy.

 

Krem czekoladowy:

80ml mleka

200ml śmietanki kremówki

20g cukru pudru

2x tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady

Szczypta soli

1  jajko

 

W rondelku doprowadź do wrzenia mleko i śmietankę z cukrem i odrobiną soli. Kiedy zawrze, zdejmij  z ognia i ciągle mieszając, wrzuć połamaną czekoladę. Dobrze wszystko wymieszaj. Ciągle mieszając, wbij jajko. Raz jeszcze dobrze wymieszaj.

Krem przelej na podpieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika na około 25 minut.

Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia na minimum godzinę.

Pistacje zmiel na drobno i udekoruj nimi tartę. Całość wstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała.

Zielona tarta czekoladowa obsypana pistacjami
Zielona tarta czekoladowa obsypana pistacjami
Zielona tarta czekoladowa obsypana pistacjami
Zielona tarta czekoladowa obsypana pistacjami

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: