Zielona soczewica z warzywami i fetą

Już od jakiegoś czasu bardzo lubię soczewicę. Każdy jej rodzaj.

Dzisiaj akurat miałam zieloną i takową postanowiłam wykorzystać.

Danie przypomina taki warzywny gulasz, i u mnie zazwyczaj taki gulasz gości na stole, gdy chcemy zjeść coś wegetariańskiego, lekkiego. 

Ale soczewica jest bardzo zdrowa i w zasadzie mogłaby pojawiać się  trochę częściej w naszym domu.

Moje poprzednie potrawy z soczewicy to:

Ragu z soczewicy

albo

Gulasz z czerwonej soczewicy

lub

Potrawka z czerwonej soczewicy

Zielona soczewica z warzywami i fetą

Porcji: 2-3

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy

2 liście laurowe

1 łyżka lubczyku

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 papryka 

1 średnia cukinia

1 szklanka pomidorów krojonych w zalewie/ 2-3 łyżki koncentratu lub pasty pomidorowej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki chilli

1 łyżka oregano

1 łyżka oleju kokosowego/innego

garść sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę gotujemy w podwójnej ilości wody w stosunku do soczewicy z dodatkiem liścia laurowego i lubczyku. Na małym gazie. Zajmie nam to około 60 minut.
  2. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy przyprawy oraz pomidory. Przykrywamy patelnię i dusimy kilka minut, aż zmiękną, a wszystkie smaki się połączą.
  3. Do warzyw dodajemy ugotowaną soczewicę, dokładnie mieszamy i dodajemy fetę.  
Zielona soczewica z warzywami i fetą

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: