Zawijańce zwane churros

Fajny prosty i szybki przepis na Tłusty Czwartek. Churros to hiszpański przysmak. Ale ja pierwszy raz jadłam go w Stanach Zjednoczonych na plaży Santa Monica.

Churros Santa Monica

Zawijańce zwane churros
Zawijańce zwane churros

Porcji: około 15sztuk  12cm churros

Składniki:

230ml wody

50g masła

3 łyżki cukru demerera

1 szklanki maki pszennej

3 jajka

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1 łyżka ekstraktu z wanilii

olej do smażenia

Ewentualnie:

cukier puder do posypania

sos czekoladowy

Sposób wykonania:

W garnku zagotuj wodę, masło, cukier, sól. Masło i cukier powinno się roztopić. W chwili zagotowania zdejmij garnek z ognia i  dodaj mąkę, cynamon i wanilię. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką. Składniki muszą się ładnie połączyć a ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstaw do wystygnięcia.

Rozgrzej olej do 175°C. Możesz użyć do tego patelni lub zwykłego garnka.

Po ostudzeniu dodajemy do masy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.  Na końcu ciasto będzie gładkie i gęste. Przełóż masę do rękawa cukierniczego, zakończonego końcówką z głęboko wyciętą gwiazdkę.

Masę wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej. Churrosy smażymy około 1 minuty z każdej strony.

Wyjmujemy na ręcznik papierowy.

I podajemy z uśmiechem 🙂

Zawijańce zwane churros
Zawijańce zwane churros
Zawijańce zwane churros
Zawijańce zwane churros

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: