Zapiekanka z cukini

Bardzo fajny, prosty przepis na wykorzystanie cukini i ogólnie rzecz ujmując resztek z lodówki.

Podam wersję z kiełbaską oraz z ciecierzycą.

Zapiekanka z cukini

Forma: duża, prostokątna

Składniki:

2 cebule, poszatkowane w piórka

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

kilka plastrów boczku wędzonego/ kiełbasy, a w opcji bezmięsnej używamy 1 puszkę ciecierzycy z puszki

ok. 500 g cukini startej na grubych oczkach i odsączonej z nadmiaru wody

1 i 1/2 szklanki sera mozzarelli/cheddara/do zapiekania

garść natki pietruszki, poszatkowanej

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1/3 szklanki mleka

sól, pieprz, chilli

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 C i wykładamy papierem do pieczenia formę.
  2. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju np. kokosowego i podsmażamy cebulkę oraz boczek/ciecierzycę, po jakimś czasie dodając czosnek. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  3. W dużej misce umieszczamy cukinię, ser, natkę pietruszki, jajka, mąkę, sodę, mleko oraz przyprawy. Mieszamy i dodajemy cebulkę z patelni. Mieszamy krótko.
  4. Wykładamy masę na blaszkę, wyrównujemy i pieczemy około 40 minut lub do zarumienienia. 
    Zapiekanka z cukini
    Zapiekanka z cukini

    Zapiekanka z cukini

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: