Wyśmienite serowe risotto

Risotto często kojarzy nam się z trudnym daniem, i często omijamy szerokim łukiem to wspaniałe danie.

Jeśli będziemy trzymać się wszystkich kroków, to pokochanie Risotto równie mocno jak ja.

Wyśmienite serowe risotto

Porcji: 4

Składniki:

1 i 3/4 szklanki ryżu arborio

1 brokuł, pokrojony na różyczki/ papryka/cukinia/dynia/pieczarki

3 łyżki masła/oleju kokosowego

4-5 szklanek bulionu (u mnie był bulion z kaczki)/rosołu

1  i 1/2 szklanki tartego cheddara i parmezanu

1 gałązka świeżego rozmarynu

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła blanszujemy i odkładamy na później. Jeśli używamy papryki, cukini lub dyni, to warto podsmażyć z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem.
  2. Na dużej patelni roztapiamy masło, wsypujemy ryż, i co jakiś czas mieszając czekamy aż się zeszkli (średnio-mały gaz). Dodajemy rozmaryn.
  3. Wlewamy 1 szklankę bulionu i co jakiś czas mieszając czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Powtarzamy ten proces do momentu skończenia się bulionu.
  4. Jeśli po 4 szklankach ryż wciąż będzie twardy, wówczas dolewamy piątą szklankę.
  5. Wyłączamy gaz. Wyciągamy rozmaryn. Dodajemy do ryżu różyczki brokuła, ser oraz świeżo mielony pieprz. Mieszamy dokładnie i podajemy.

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: