Risotto często kojarzy nam się z trudnym daniem, i często omijamy szerokim łukiem to wspaniałe danie.
Jeśli będziemy trzymać się wszystkich kroków, to pokochanie Risotto równie mocno jak ja.

Porcji: 4
Składniki:
1 i 3/4 szklanki ryżu arborio
1 brokuł, pokrojony na różyczki/ papryka/cukinia/dynia/pieczarki
3 łyżki masła/oleju kokosowego
4-5 szklanek bulionu (u mnie był bulion z kaczki)/rosołu
1 i 1/2 szklanki tartego cheddara i parmezanu
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Brokuła blanszujemy i odkładamy na później. Jeśli używamy papryki, cukini lub dyni, to warto podsmażyć z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem.
- Na dużej patelni roztapiamy masło, wsypujemy ryż, i co jakiś czas mieszając czekamy aż się zeszkli (średnio-mały gaz). Dodajemy rozmaryn.
- Wlewamy 1 szklankę bulionu i co jakiś czas mieszając czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Powtarzamy ten proces do momentu skończenia się bulionu.
- Jeśli po 4 szklankach ryż wciąż będzie twardy, wówczas dolewamy piątą szklankę.
- Wyłączamy gaz. Wyciągamy rozmaryn. Dodajemy do ryżu różyczki brokuła, ser oraz świeżo mielony pieprz. Mieszamy dokładnie i podajemy.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: