Wykwintna pierś z kaczki

Zdecydowanie tak mogę określić powstałe danie. Wykwintne i bardzo delikatne.

Jest to metoda sous vide, ale w domowym zaciszu.

Bez wyszukanych sprzętów i akcesoriów.

Koniecznie wypróbuj i delektuj się delikatnym mięsem jak w najlepszych restauracjach.

Wykwintna pierś z kaczki
Wykwintna pierś z kaczki

Porcji: 2

Potrzebne przybory:

garnek średni, patelnia, folia spożywcza

Składniki:

2 piersi z kaczki

kilka listków świeżego luczyku/tymianku/pietruszki

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kaczki myjemy, osuszamy a skórkę ostrożnie nacinamy (tak, aby nie przeciąć mięsa). 
  2. Nacieramy mięso solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (można też zamarynować piersi poprzedniego dnia wieczorem i zostawić w ziołach przez noc).
  3. Nastawiamy garnek z wodą (wody ma być tyle, aby przykrywała zanurzone filety z kaczki) i zagotowujemy. Wyłączamy gaz.
  4. Zamarynowane piersi  kładziemy na zimnej patelni  skórką do dołu. Podgrzewamy patelnię i wytapiamy tłuszcz. Gdy skórka będzie już zarumieniona, przewracamy filety na druga stronę i smażymy około 3 minut.
  5. Tłuszcz zlewamy do miseczki a każdą z piersi bardzo szczelnie owijamy w folię spożywczą i układamy w garnku we wrzątku. Przykrywamy garnek i zostawiamy je na około 15 minut.
  6. Wykwintna pierś z kaczki
    Wykwintna pierś z kaczki

    7. Po wyznaczonym czasie podrzewamy zebrany wcześniej tłuszcz na patelni, filety wyciągamy z foli i smażymy skórką do dołu około 3 minut. Odstawiamy piersi na talerz, przykrywamy folią aluminiową i czekamy 12 minut.

  7. Kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Wykwintna pierś z kaczki”

  1. Pingback: Marta M » Pieczone udka z kaczki

Comments are closed.