Miałam ostatnio wielką ochotę na klasycznego murzynka, ale coś mnie podkusiło i dodałam do masy dżem wiśniowy, robiony przez babcię Zosię.
Choć ciasto rozeszło się błyskawicznie, to jednak mnie nie urzekło.
Konsystencja była dobra, bo ciasto wyszło i aromatyczne i wilgotne. Lekko kwaskowate ze względu na wiśnie. No i gruba warstwa polewy czekoladowej.
Na pewno mogę polecić zabieganym osobom, bo robi się je błyskawicznie, a i dzieciom na pewno zasmakuje.

Forma: mała keksówka
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, w kawałkach
- około 300 g dżemu, lub konfitury wiśniowej (mogą być powidła śliwkowe)
- 120 g cukru
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik na 180° C.
Przygotuj formę i natłuść ją masłem i posyp lekko bułką tartą, lub wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam formy silikonowej, i spryskałam ją tylko olejem kokosowym.
W jednej misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia.
W rondelku na małym gazie roztop masło, dodaj czekoladę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia masła z czekoladą.
W większej misce wymieszaj: konfiturę, cukier, sól, jajka oraz masę czekoladową. W mniejszych porcjach dodawaj przygotowaną mąkę. Wymieszaj wszystko rózgą, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Piecz około 45-50 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Po ostygnięciu ciasta olej je polewą.
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
40 g masła
Rozpuść masło i czekoladę w rondelku.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: