Wilgotna babka na jogurcie greckim z powidłami

Bardzo fajna babeczka wyszła mi całkowicie przypadkiem. I jak zwykle z tego co miałam pod ręką. A z powidłami, bo też tylko takie miałam.

Wilgotna babka na jogurcie greckim z powidłami

Forma: dwie raczej małe foremki o średnicy 15 cm

Składniki:

 2  szklanki mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 szklanka miękkiego masła/ oleju kokosowego

1 szklanka cukru 

3 jajka

1 1/4 szklanki jogurtu greckiego

1 szklanka ulubionego dżemu (u mnie były to domowe powidła śliwkowe)

Lukier (opcjonalnie):

kilka łyżek cukru pudru rozcieramy z 2 łyżkami soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C i jeśli masz takie stożkowe blaszki na babkę to wysmaruj je masłem i oprósz mąką.
  2. Mikserem utrzyj masło oraz cukier na jasny puszysty krem. Pojedynczo dodawaj jajka. Po każdym dodaniu dokładnie zmiksuj całość. Dodaj jogurt i ponownie zmiksuj całość. Wsyp mąkę, proszek oraz sodę i delikatnie teraz już łyżką wmieszaj mąkę w ciasto. Gdy tylko składniki się połączą, to kończymy mieszać.
  3. Pół ciasta wykładamy na blaszkę, dodajemy dżem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
  4. Pieczemy około  30-40 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  5. Po lekkim wystudzeniu polewamy lukrem.

Wilgotna babka na jogurcie greckim z powidłami
Wilgotna babka na jogurcie greckim z powidłami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: