Wieżyczki Caprese Wąskiego

Wieżyczki Caprese Wąskiego

Wieżyczki Caprese Wąskiego nasze ulubione danie na kolacje lub przystawkę. Jest łatwe i szybkie, a świeża bazylia niesamowicie działa na nasze nosy. 

A teraz sama definicja Caprese:

Caprese ? rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę.

My pierwszy raz jedliśmy tą przystawkę w Hiszpani w hotelowym bistro i wtedy się w niej zakochaliśmy.

Jednak najlepsza Caprese to składniki najlepszej jakości.  Najlepiej użyć pomidorów- malinówek. Jako sera zazwyczaj używamy Mozzarelli bufala ( Ser Mozarella di Bufala- Mozarellę wyrabia się z mleka czarnych bawołów, z Arni. Mleko to wyróżnia większa zawartość tłuszczu (ok. 7%), co korzystnie wpływa na jego smak. Śnieżno biała barwa skórki Mozzarelli di Bufala, soczystość, smak i aromat powodują, że wszystkie dania z jej wykorzystaniem są niepowtarzalne i bogate w smaku. )

Caprese Wąskiego
Caprese Wąskiego

 Składniki:

2 średnie pomidory
1 duża mozzarella bufala
pęczek bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Po umyciu pomidorów i bazylii, kroimy je w plastry. Ser również kroimy lub rwiemy na kawałki. Układamy wedle uznania, mogą być wieżyczki lub forma sałatki.
Skrapiamy oliwą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
ENJOY THE FOOD

Pieczona pietruszka

 

Pieczona pietruszka z marchewką
Pieczona pietruszka z marchewką

 Meksykańskie tortille

Meksykańskie Tortille
Meksykańskie Tortille

Zobacz także Bagietki Caprese

Bagietki Caprese
Bagietki Caprese

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: