Wenezuelskie Antipasti w 4 krokach

Wenezuelska kuchnia 

Prosty przepis na danie kuchni wenezuelskiej

Wenezuelskie Antipasti w 4 krokach

Pierwszy raz zetknęłam się z tym daniem około trzech tygodni wtecz, kiedy to byliśmy gośćmi na urodzinach przyjaciela Tosi.

Wówczas to babcia tego przyjaciela (Wenezuelka) przygotowała swoją domową potrawę, którą nazywa ANTIPASTI. 

Cóż mogę powiedzieć? Danie to z wyglądu przypomina trochę nasz polski bigos (przepis można znaleźć tutaj) a i lubczyk czy maggi są im bardzo dobrze znane, ale smak jest absolutnie nieziemski.

Przyznam szczerze, że zjadłam kilka porcji Antipasti i oczywiście poprosiłam o przepis.

Kilka dni później gościłam już w swoim domu panią z Wenezueli i pod jej okiem przygotowałam Antipasti.

Antipasti jest bardzo proste w przygotowaniu i równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

Można zrobić cały gar a potem kilka porcji zamrozić.

Antipasti fajnie się komponuje z chrupiącą bagietką albo takimi ziemniakami.

Wenezuelskie Antipasti w 4 krokach

Porcji: kilka

Składniki:

2 łyżki oliwy/oleju do smażenia

1/2 pora (biała część), plastry

1 cebula, piórka

1/2 małej białej kapusty, piórka

4 ząbki czosnku, plastry

1 marchewka, kostka

1 duża czerwona papryka, kostka

spora garść szpinaku

3 łyżki octu

2 puszki tuńczyka

garść świeżego lubczyku/3 łyżki maggi

1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki sosu pomidorowego np. takiego

2 ogórki konserwowe, kostka

1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora, cebulę, kapustę, czosnek, marchewkę, paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy gaz na minimum i duzimy kilka minut. Co jakiś czas mieszamy.
  2. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy szpiank, sos pomidorowy, ogórki, tuńczyka i lubczyk. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
  3. Danie jest gotowe gdy wszystkie warzywa będą miękkie, smaki się połączą. Na koniec doprawiamy jeszcze według uznania solą, pieprzem i chilli.
  4. Antipasti najlepiej smakuje schłodzone i ponownie podgrzane. Można podawać z tymi ziemniaczkami.
Wenezuelskie Antipasti w 4 krokach

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: