Tyle jest odmian muffinów słodkich, a czemu nie zrobić muffinów warzywnych. Są fajnie pikantne, bo jest w nich pieprz cayenne. Warzywa można dodać jakie akurat ma się w lodówce. Ja dodałam cukinię, marchewkę, paprykę. Jako krem wykorzystałam podsmażony na czosnku zielony groszek. Na końcu go zblendowałam na gładki krem i przełożyłam go do szprycy.

Składniki:
Na krem:
2 szklanki zielonego groszku
1 ząbek czosnku
Muffin:
1 czerwona papryka (drobno pokrojona)
1 cebula (drobno pokrojona)
1 mała cukinia (drobno pokrojona)
duża szczypta pieprzu cayenne
duża szczypta soli
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka serka kremowego typu philadelphia
50ml kwaśnej śmietany
70g rozpuszczonego masła
2 łyżki tartego parmezanu
bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik na 180°C .
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i pieprz.
Poszatkowane warzywa posyp ziołami, wymieszaj.
Serek, śmietanę wymieszaj z masłem, jajkami. Dodaj mieszankę do składników sypkich, wymieszaj i na koniec dodaj warzywa oraz tarty parmezan, wymieszaj.
Napełnij foremki na muffiny i piecz około 25minut.
Groszek podsmaż na oliwie z dodatkiem czosnku a gdy ostygnie zblenduj i przełóż do szprycy, udekoruj upieczone muffiny.
ENJOY THE FOOD

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów:
takie muffiny mogą stanowić świetną przekąskę imprezową!
Rewelacyjne, szczególnie ten krem 🙂
DZIĘKUJE, POLECAM WYPRÓBOWAC 🙂