Ucierane piernikowe z masą serową powidłową

Już nie wiedziałam jak nazwać to ciasto. Bo nie jest to typowy piernik, ale z drugiej strony jest tutaj dodatek przyprawy piernikowej. Dodatkowo jest tutaj dodatek masy serowej, która wymieszana jest z powidłami i miodem. Całość komponuje się wyśmienicie.

Poniżej inne moje świąteczne propozycje:

Tort piernikowy 

Piernik przekładany

Pierniczki ekspresowe

Ucierane piernikowe z masą serową powidłową

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

Ciasto ucierane:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

1 szklanka cukru

1/2 szklanki miękkiego masła

1/2 szklanki jogurtu greckiego

1/4 szklanki oleju

1 łyżki przyprawy piernikowej

Dodatek serowy:

1 szklanka sera trzykrotnie mielonego (jak na sernik)

1/3 szklanki miodu/ cukru pudru

około 3 łyżek powideł śliwkowych

Dekoracja:

1/3 szklanki mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. Składniki na masę serową wymieszaj w miseczce i odstaw.
  3. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Odstaw.
  4. Mikserem utrzyj jajka, cukier i masło na gładki i jasny krem. Dodaj jogurt, olej i dokładnie wymieszaj.  Powoli wsypuj mąkę i wmieszaj ją delikatnymi ruchami. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  5. Połowę masy wylewamy na blaszkę, nakładamy masę serową i przykrywamy drugą częścią ciasta. 
  6. Posypujemy migdałami i pieczemy około 45 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Ucierane piernikowe z masą serową powidłową

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Ucierane piernikowe z masą serową powidłową”

  1. Pingback: Marta M » Kruche, maślane ciasteczka z żelką

  2. Pingback: Marta M » Pierniczki nadziewane marmoladą

Comments are closed.