Twarogowe ze śliwką

Pyszne, maślane ciasteczka. Możesz piec bez dodatków, lub z innymi owocami.

Są to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Najbardziej lubię wypieki z dodatkiem masła, i wiem, że są to dość kaloryczne słodkości, ale ciężko mi się oprzeć.

Lubię ten przepis, za prostotę wykonania i elastyczność co do wyboru owoców lub marmolady.

Można zamiast ciasteczek zrobić z ciasta kwadraty i zawinąć w rurki.

Twarogowe ze śliwką
Twarogowe ze śliwką

Porcji: około 35sztuk, Czas Przygotowania:40min, Czas Pieczenia:25min

Składniki:

250g masła

250g mąki

250g twarogu (takiego jak na sernik)

cukier waniliowy

śliwki węgierki

cynamon

cukier puder do posypania po upieczeniu

 

Sposób Przygotowania:

Mąkę przesiewamy, i dodajemy do niej masło i cukier wanilinowy i siekamy jak na kruche ciasto. Dodajemy ser twarogowy i znowu siekamy. Po czym szybko zagniatamy ciasto w kule, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Śliwki kroimy na plastry i posypujemy cynamonem.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Ciasto będzie klejące, więc należy podsypać mąką przy rozwałkowywaniu.

Wycinamy koła i układamy na nie przygotowane plastry śliwki. Układamy na blaszce w odstępach, bo trochę urosną. Pieczemy na złoty kolor około 25min.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

ENJOY THE FOOD

Twarogowe ze śliwką
Twarogowe ze śliwką
Twarogowe ze śliwką
Twarogowe ze śliwką

Ciastka z jabłkami

Serowe z jabłkami
Serowe z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest