Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

Bardzo fajny deser z galaretka na bazie truskawek i agaru.

Spód to masło orzechowe.

Całość przechowujemy w lodówce.

Mój ostatni deser fit to:

Ptasie mleczko FIT z owocami

Truskawkowa galaretka na kruchym FIT

Forma: okrągła o średnicy 23 cm

Składniki:

Orzechowy spód:

1 szklanka masła orzechowego

2 szklanka wiórków kokosowych

3 łyżki miodu

szczypta soli

Truskawkowa galaretka:

2 szklanki zmiksowanych truskawek

5 łyżki miodu

1 łyżka agar agar

1 łyżka soku z cytryny

1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia, lub użyj silikonowej.
  2. W większej misce umieść wszystkie składniki na orzechowy spód i dokładnie wymieszaj, do połączenia się produktów. Rozsmaruj masę w formie. Wstaw do lodówki.
  3. Truskawki, miód, wodę i sok z cytryny umieść w garnku i zagotuj. Gotuj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zestaw z ognia i wsyp agar agar, dokładnie wymieszaj . Wylej galaretkę na przygotowany spód. Odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia, po czym wstaw do lodówki.
  4. Po kilku godzinach deser jest gotowy do spożycia.

Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT
Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: