Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie

Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Przepis tradycyjny, pochodzący z Ameryki. Tak samo lukier na donaty robi się nie tylko z wody i cukru pudru, ale również dodaje się syrop kukurydziany.

Donaty doskonale smakują również na drugi dzień, są mięciutkie i idealnie słodkie.

Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie
Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie

Porcje: około 14 krążków, 14 kulek

Składniki:

250g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

0,5 szklanki cukru

2 łyżki masła w pokojowej temperaturze

2 żółtka

0,5 szklanki kwaśnej śmietany

olej do smażenia

Lukier:

2,5 szklanki cukru pudru

1,5 łyżeczki syropu kukurydzianego

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

1/4 szklanki gorącej wody

Sposób wykonania:

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową.

W misie od miksera utrzyj miękkie masło z cukrem. Dodaj żółtka i dalej ucieraj, aż wszystko ładnie się połączy. Dodaj w trzech turach mąkę na przemian z kwaśną śmietaną. Cały czas ucieraj ale na małych obrotach. Masa będzie klejąca. Wyłóż masę na folię spożywczą, owiń dokładnie o wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Po schłodzeni, na oprószonej mąką macie rozwałkuj masę (na około 1,3 cm). Jeśli bardzo się klei, to dodawaj mąki. Wykrój krążki.

Rozgrzej olej w rondlu lub na patelni do temperatury 175°C. Smaż na złoty kolor. Każdą stronę około 2 minut.

Wykładaj na ręcznik papierowy, aby osączyć donaty z tłuszczu.

Gotowe i ostudzone donaty maczamy w lukrze i odstawiamy na kratę do wyschnięcia.

Lukier:

Wszystkie składniki na lukier dobrze wymieszaj rózgą.

Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie
Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie
Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie
Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest