Tort pistacjowy

Prosty torcik z dużą ilością pistacji, przekładany kremem kokosowym. Ogólnie bardzo prosty.

Mój jest zielony, bo użyłam barwnika, ale można też dodać kilka łyżek zmiksowanego szpinaku zamiast barwnika.

A jeśli nie masz ani szpinaku ani barwnika, to zrób go w wersji naturalnej, będzie wyglądał równie pięknie.

Dekoracja z jajeczkami nadała mu wielkanocnego wymiaru, i myślę, że równie pięknie prezentowałby się na światecznym stole wśród stosu malowanych jajeczek i zajączków.

Tort pistacjowy

Forma: z tej formy wyjdą dwa spody o średnicy 20 cm

Składniki:

spody pistacjowe:

1 1/2 szklanki drobno zmielonych pistacji

2 1/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki miękkiego masła

1 3/4 szklanki cukru

4 białka 

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1 szklanka letniego  mleka

barwnik spożywczy zielony (opcjonalnie)

krem kokosowy:

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżki wiórek kokosowych

100 g białej czekolady

250 g serka mascarpone

dekoracja:

1/2 szklanki grubo mielonych pistacji

czekoladowe jajeczka 

Sposób przygotowania:

  1. Krem: w rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę i czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Nastawiamy piekarnik na 170 C i wykładamy papierem do pieczenia dwie blaszki.
  3. W większej misce mieszamy pistacje, mąkę, proszek do pieczenia. Odstawiamy.
  4. Spody: W misie od miksera ucieramy masło i cukier na jasny krem. Dodajemy białka i ubijamy wszystko na dużych obrotach około 2 minut. Dodajemy śmietanę, barwnik i mieszamy. Na małych już obrotach dodajemy składniki suche na przemian z mlekiem. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  5. Dzielimy ciasto na dwie blaszki i pieczemy około 25- 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  6. Krem: Dobrze schłodzony krem ubijamy na sztywno tak jak bitą śmietanę, dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy.
  7. Przekładamy ostygnięte spody i dekorujemy pistacjami.

Tort pistacjowy
Tort pistacjowy