Tort na bazie brownie z bezą

Dodałam ostatnio zdjęcie tego tortu, ale bez przepisu i zostałam poproszona o przepis.

Zatem zabrałam się do odkopywania i szukania, bo miałam go na chyba 3 kartkach. Jakoś udało mi się to zebrać w całość i poniżej znajdziecie przepis. Trochę pracochłonny, ale bardzo pyszny.

SONY DSC
Tort

Porcji: ok. 12

Składniki:

Blaty czekoladowo (brownie)- bezowe:

300g masła

200g ciemnej czekolady

2 jajka

300g brązowego cukru

170g mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

3 jajka

140g cukru

Masa serowo- orzechowa (to jest dość spora ilość masy, ale spokojnie starczy na przełożenie i nałożenie jej na wierzch tortu):

400g sera (jak na sernik lub serka kremowego typu philadelphia)

200g masła orzechowego

200ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru

3 płaty żelatyny

Sos  „słony karmel”:

3/4 szklanki cukru

2 łyżki wody

1/2 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka masła

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 160 C i przygotuj dwie okrągłe blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.

Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. 

W większej misce zmiksuj jajka, żółtka i cukier do czasu podwojenia objętości. Wmieszaj do masy jajecznej mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj i dodaj czekoladową mieszankę i bardzo delikatnie wszystko wymieszaj.

Podziel masę pomiędzy dwie blaszki. (teraz będziemy ubijać pianę i rozsmarowywać ją, zatem nie wkładaj jeszcze blaszek do piekarnika)

Szybko przygotuj sobie  miskę i mikser do ubijania piany i ubij na sztywno białka, po czym łyżka po łyżce dodawaj cukier ciągle ubijając. Beza będzie dobrze ubita, jeśli zacznie ładnie błyszczeć.

Delikatnie rozsmaruj masę bezową na każdym blacie ciasta czekoladowego. Teraz wkładamy blaszki do piekarnika i pieczemy około 70 minut, albo do momentu wyciągnięcia prawie suchego patyczka. Ciasto powinno zbite, gliniaste, zatem patyczek powinien być  lekko oblepiony ciastem. Odstaw do ostygnięcia.

Masa serowa:

Przygotuj żelatynę zgodnie z zaleceniami producenta. 

Zmiksuj ser, masło orzechowe, śmietankę i cukier. Kiedy żelatyna będzie gotowa do użycia (wystudzona) wmieszaj ją do masy i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.

Tak przygotowaną masą przekładamy nasze ostudzone blaty i dekorujemy wierzch tortu.

Całość polejemy sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

Na patelni równomiernie roztapiamy cukier z wodą (ok 150 C lub mały gaz).

Gdy uzyska on złoty kolor  dodajemy  masło i śmietankę. Redukujemy do uzyskania konsystencji syropu, odstawiamy z palnika i dodajemy odrobinę soli morskiej do smaku.  Całość, jeśli  są grudki przelewamy przez gęste sito.

Polewamy gotowym sosem tort. 

Tort na bazie brownie z bezą
Tort na bazie brownie z bezą
Tort na bazie brownie z bezą
Tort na bazie brownie z bezą