Tort czekoladowy z masą milky way

Nieziemsko dobry, wilgotny, kremowy, rozpływający się w ustach. A co najważniejsze, w miarę prosty w przygotowaniu.

Moje poprzednie torty to:

Tort czekoladowo- pomarańczowy

Tort piernikowy

Tort czekoladowy z masą milky way

Porcji: okrągła forma o średnicy 20 cm

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

ok 3/4 szklanki zaparzonej gorącej kawy

3/4 szklanki kakao

1 3/4 szklanki mąki pszennej

1 3/4 szklanki cukru (jeśli lubisz bardziej słodkie, to wyrównaj do 2 szklanek)

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki oleju roślinnego (kokosowy bardzo ładnie podkreśla smak, ale wtedy należy go wcześniej roztopić)

2 jajka

1 łyżka ekstraktu z wanilii 

Krem milky way:

ok 400 g batoników milky way

około 350 ml śmietany kremówki

Masa karmelowa:

1 puszka karmelu

Polewa czekoladowa:

3  łyżki masła/ oleju kokosowego- polecam

6 łyżek kakao

3 łyżki cukru

1/3 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C, i wyłóż papierem do pieczenia dwie okrągłe formy.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. 
  3. Dodajemy maślankę, olej, jajka, wanilię. Mieszamy delikatnie rózgą kuchenną i powoli wlewamy zaparzoną kawę. Mieszamy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencje (jak gęste jogurty) Jeśli ciasto jest lejące jak ciasto naleśnikowe to dodaj trochę mąki.
  4. Wylewamy ciasto na blaszki pieczemy około 35 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka. (U mnie wyszły trzy krążki, gdyż do jednej formy wlałam 2/3 masy, a do drugiej 1/3  masy. Następnie grubszy krążek podzieliłam na dwa)
  5. Upieczone ciasta odstawiamy do wystygnięcia.
  6.  Dwa krążki czekoladowe smarujemy karmelem. (krążka wierzchniego nie smarujemy)
  7. Batoniki milky way dzielimy na mniejsze kawałki i wraz ze śmietaną podgrzewamy w rondelku. Mieszamy, aby nie przypalić. Gdy wszystko ładnie się rozpuści i połączy, to przelewamy krem do miski i odstawimy w chłodne miejsce. 
  8. Dobrze schłodzony gęsty krem ubijamy jak bitą śmietanę. Przekładamy kremem ciasto czekoladowe i odstawimy tort do lodówki.
  9. W rondelku umieszczamy masło/ olej, śmietankę, kakao oraz cukier. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
  10. W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  11. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy polewę i czekamy, aż lekko zgęstnieje po czym oblewamy nią schłodzony tort.