Torcik ptasie mleczko

Torcik powstał z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnego biszkopta oraz przepisu na waniliowe ptasie mleczko.

Torcik ptasie mleczko

Forma: okrągła forma o średnicy 15 cm

biszkopt:

Pamiętaj! Sekret udanego biszkopta, to prawidłowo ubite białka.

gramatura: 1 szklanka o pojemności 250 ml

Składniki:

1/3 szklanki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajek (w temperaturze pokojowej) 

1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i przygotuj okrągłą formę, wyłożoną papierem do pieczenia
  2.  W mniejszej misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  3.  W misie od miksera umieść 3 białek  i ze szczyptą soli ubij je na sztywno (sztywno=przewracając miskę do góry nogami, piana powinna się sztywno trzymać). Dalej ubijając zacznij dodawać do piany cukier, łyżka po łyżce. Wciąż ubijając dodawaj po jednym żółtku. 
  4. Do masy jajecznej  wsyp mieszankę mąk, i bardzo delikatnie je wmieszaj. (nie rób tego kroku za pomocą miksera!!! tylko i wyłącznie rózga kuchenna lub szpatułka)
  5. Piecz około 30-35 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  6. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 30-40 cm nad podłogą należy blaszkę z biszkoptem upuścić . Nie ma co się bać :), ma to pomóc przy stabilizacji biszkopta.
  7. Biszkopta kroimy po ostudzeniu na dwa lub trzy płaty.   

ptasie mleczko:

Składniki:

Warstwa ptasiego mleczka biała:

5-6 białek

szczypta soli

3/4 szklanki  drobnego cukru (caster sugar)

2 łyżki ekstraktu z wanillii, najlepiej takiego z ziarenkami

3 łyżki żelatyny

1/2 szklanki wrzątku

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od żelatyny, aby zdążyła się przestudzić. Zalewamy żelatynę wrzątkiem i bardzo dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W misie od miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijać od wolnych do szybkich obrotów. Dodajemy szczyptę soli. Gdy piana jest już sztywna, zaczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź trochę bezy w palce i potrzyj, jeśli wyczuwasz grudki cukru, to znak, że jeszcze trochę trzeba ubijać. 
  3. Zmniejszamy obroty i dodajemy wanillię oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy wszystkie składniki i wylewamy masę na przygotowany  wcześniej biszkopt (w kolejności: biszkopt, ptasie mleczko, biszkopt, ptasie mleczko, biszkopt, ptasie mleczko i polewa. Schładzamy.

Polewa czekoladowa:

3  łyżki masła/ oleju kokosowego- polecam

6 łyżek kakao

3 łyżki cukru

1/3 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzątku

Wykonanie:

  1. W rondelku umieszczamy masło/ olej, śmietankę, kakao oraz cukier. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
  2. W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  3. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy polewę i oblewamy nią schłodzony torcik.

Torcik ptasie mleczko
Torcik ptasie mleczko

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: