Torcik kawowy z karmelowym kremem

I jak większość moich przepisów, i ten jest bardzo prosty i naprawdę smaczny.

Spód kawowy idelanie wilgotny i jeśli chodzi o smak, to idealnie łączy się z karmelowym kremem.

Torcik kawowy z karmelowym kremem

Forma: okrągłą o średnicy 18 cm

Składniki:

kawowy spód:

220 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

220 g ciemnego cukru

3/4 szklanki oleju 

2 jajka

3 łyżki kawy rozpuszczalnej (nie zaparzonej, same granulki)

1/3 szklanki mleka

krem:

ok 300 g serka mascarpone

1 puszka karmelu lub domowego sosu karmelowego:

karmel: (możesz użyć tego przepisu, lub innego)

1/2 szklanki cukru, użyłam ciemnego

2 łyżki glukozy

3 łyżki masła

3/4 szklanki mleczka skondensowanego słodzonego 

polewa: 

150 g ulubionej czekolady

 

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C, góra- dół i wyłóż papierem do pieczenia formę.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek, do pieczenia oraz sodę. Dodaj olej, jajka, kawę i mleko. Wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną.
  3. Wylej ciasto na blaszkę i piecz około 40 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  4. Po ostudzeniu podziel ciasto na dwa spody.
  5. Karmel: Umieść cukier, glukozę i masło na patelni (najlepiej, aby miała grube dno). Na małym ogniu podgrzewaj, aż wszystko się zagotuje. Dalej podgrzewając, co jakiś czas mieszając, doprowadź do rozpuszczenia się masła oraz cukru. Dodaj mleczko skondensowane, wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  6. Serek mascarpone zmiksuj i dodaj ostygnięty karmel. Tak przygotowanym kremem przełóż spody.
  7. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali i rozprowadź na wierzchu ciasta.

Torcik kawowy z karmelowym kremem
Torcik kawowy z karmelowym kremem
Torcik kawowy z karmelowym kremem

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: