Torcik Gluten free na Walentynki

Pyszny, prosty i niezwykle czekoladowy, w smaku jak najlepsze brownie. U mnie z dodatkiem świeżych owoców.

Szczerze polecam.

Torcik Gluten free na Walentynki
Torcik Gluten free na Walentynki

Forma: forma okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

ciasto gluten free:

100 g ciemnej czekolady

3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

90 g cukru

szczypta soli

120 g mielonych migdałów/ orzechów laskowych

1 łyżka kakao

1 łyżka rozpuszczalnej kawy karmelowej (same granulki, niesamowicie uwalniają aromat)

1/2 łyżki proszku do pieczenia

2 łyżki mleka 

krem czekoladowy:

3/4 szklanki śmietany kremówki

150 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 150 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. Krem czekoladowy: czekoladę wraz ze śmietanką umieść w rondelku i na małym gazie podgrzewaj. Aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Odstaw w chłodne miejsce.
  3. Czekoladę roztop w mikrofali lub w kąpieli wodnej i odstaw.
  4. Ubij na sztywno pianę z trzech białek, dodając szczyptę soli.
  5. W większej misce dokładnie wymieszaj żółtka oraz cukier, do uzyskania jasnego koloru oraz puszystości masy.
  6. Do masy żółtkowej wlej roztopioną czekoladę, delikatnie zamieszaj. Dodaj mielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, kawę oraz mleko. Delikatnie zamieszaj i w trzech turach dodaj ubitą pianę i połącz ją z masą delikatnymi ruchami. 
  7. Wylej ciasto na blaszkę i piecz 10 minut w 150 C, a potem około 30 minut w temperaturze 160 C.
  8. Rozsmaruj czekoladowy krem na wystudzonym cieście i udekoruj wedle uznania.
Torcik Gluten free na Walentynki

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: