Tarta marchewkowa z serem brie

Choć to tylko słodka młoda marchewka podsmażana z masłem i brązowym cukrem… Choć to tylko spora porcja sera brie…to dla mnie, jest to chyba najlepsza tarta. Jest nietypowa… bo jest na bazie ciasta  francuskiego, z porcją grillowanego kurczaka i pysznymi suszonymi pomidorami.

Szparagi z pancettą w cieście francuskim

Tarta marchewkowa z serem brie
Tarta marchewkowa z serem brie

Porcji: 5

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

500g młodych marchewek

1 łyżka oliwy

1 duża cebula

100g pomidorów suszonych w zalewie

20g masła

3 łyżki ciemnego cukru

1 filet z kurczaka

150g sera brie

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200° C.

Obierz marchew i pokrój w plastry.

Na patelni nagrzej oliwę i podsmaż na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę. Przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami suszonymi.

Na tej samej patelni dodaj masło, cukier i pokrojoną marchewkę, smaż do momentu, aż masło się zredukuje, a marchew zarumieni. Odstaw.

Filet z kurczaka przypraw i usmaż na patelni grillowej.

Na blaszkę wyłóż ciasto francuskie, następnie pokrojony w plastry ser, na to cebulka z pomidorami i ładnie ułóż plastry marchwi oraz ugrillowanego kurczaka.

Piecz około 30minut do zrumienienia tarty. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Tarta marchewkowa z serem brie
Tarta marchewkowa z serem brie

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: