Choć to tylko słodka młoda marchewka podsmażana z masłem i brązowym cukrem… Choć to tylko spora porcja sera brie…to dla mnie, jest to chyba najlepsza tarta. Jest nietypowa… bo jest na bazie ciasta francuskiego, z porcją grillowanego kurczaka i pysznymi suszonymi pomidorami.
Szparagi z pancettą w cieście francuskim

Porcji: 5
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500g młodych marchewek
1 łyżka oliwy
1 duża cebula
100g pomidorów suszonych w zalewie
20g masła
3 łyżki ciemnego cukru
1 filet z kurczaka
150g sera brie
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200° C.
Obierz marchew i pokrój w plastry.
Na patelni nagrzej oliwę i podsmaż na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę. Przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami suszonymi.
Na tej samej patelni dodaj masło, cukier i pokrojoną marchewkę, smaż do momentu, aż masło się zredukuje, a marchew zarumieni. Odstaw.
Filet z kurczaka przypraw i usmaż na patelni grillowej.
Na blaszkę wyłóż ciasto francuskie, następnie pokrojony w plastry ser, na to cebulka z pomidorami i ładnie ułóż plastry marchwi oraz ugrillowanego kurczaka.
Piecz około 30minut do zrumienienia tarty. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: