Tarta czekoladowa ODCHUDZONA i wciąż PYSZNA

Ograniczając cukier, a co za tym idzie tradycyjne desery, które zazwyczaj wypełnione są cukrem po brzegi, ciężko jest mi czasami przejść obojętnie obok tabliczki czekolady. Dlatego raz na jakiś czas pozwalam sobie na swój własny słodki przysmak. Nie będę pisać, że są to desery całkowicie pozbawione cukru, ale bardzo mocno jest ta ilość ograniczona, bądź cukier zastępuję stewią, ksylitolem lub cukrem kokosowym.

Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na tartę czekoladową z orzechami laskowymi.

Tarta czekoladowa ODCHUDZONA i wciąż PYSZNA
Tarta czekoladowa ODCHUDZONA i wciąż PYSZNA

Forma: średnica 18cm

Składniki:

Spód:

140g pełnoziarnistych ciasteczek (zmielonych na miał)

80g gorzkiej czekolady 70%

Formę spryskujemy olejem kokosowym.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy ze zmielonymi ciasteczkami. Wykładamy masę na formę i równo dociskamy. Odstawiamy do lodówki.

Krem czekoladowy:

2 łyżki cukru kokosowego/ brązowego/ ksylitolu

1/4 szklanki kakao

70g gorzkiej czekolady

70g mlecznej czekolady

60g masła kokosowego/ zwykłego prawdziwego masła

140ml kremu kokosowego (zawiesina z mleczka kokosowego z puszki)/ śmietany kremówki

W  rondlu mieszamy kakao, cukier kokosowy i 3 łyżki wody. Powoli wlewamy krem kokosowy i dokładnie wszystko mieszamy, aż powstanie gładki krem. Dodajemy kawałki masła kokosowego i ponownie mieszamy. Należy krem zagotować, a po krótkim gotowaniu (kilkanaście sekund) dodajemy do kremu połamaną czekoladę i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Gotowy krem przelewamy na przygotowany wcześniej spód.

Układamy orzechy i odstawimy do lodówki na kilka godzin.

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: