Szybkie pączki z jabłkami

Szybkie pączki z jabłkami to świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych jabłek.

Pączki przygotowuje się naprawdę szybko i sprawnie.

Kwaśne jabłka podkreślą smak pączków i nadadzą im zwyczajnie jabłkowy charakter.

Całość zajmuje około 30 minut, więc jest to dobry sposób, aby na Twoim stole zrobić takie pyszne pączki- racuszki.

A jeśli wolisz inne sposoby na pączki i mniej kaloryczne oraz pieczone to polecam przepis na bananowe pączusie z piekarnika.

Szybkie pączki z jabłkami na jogurcie greckim
Szybkie pączki z jabłkami
Szybkie pączki z jabłkami na jogurcie greckim
Szybkie pączki z jabłkami

Porcji: spory talerz pączków

Składniki:

3/4 szklanki jogurtu greckiego

1 duże jabłko (najlepiej kwaśne), starte na grubych oczkach

1 łyżeczka cynamonu

3 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru/ ksylitolu

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce mieszamy jogurt, tarte jabłko, cynamon oraz jajka.
  2. Dosypujemy mąkę, proszek, cukier i pastę waniliową. Delikatnie wszystko mieszamy tylko do połączenia się składników.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Oleju ma być na około 2 cm. Średnio- mały gaz.
  4. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  5. Usmażone pączusie odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  6. Można posypać cukrem pudrem.
Szybkie pączki z jabłkami na jogurcie greckim
Szybkie pączki z jabłkami

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: