Szybki chlebek z trzema rodzajami sera

Ten przepis powstał bardzo szybko. Zwyczajnie czyściłam lodówkę i z tego co zostało postanowiłam upiec taki chlebek. A najlepsze jest to, że okazał sie hitem na domowym przyjęciu.

Idealny jedzony samodzielnie lub jako baza pod kanapki. U nas był dodatkiem do deski ze świeżymi warzywami i wędzonym łososiem.

Szybki chlebek z trzema rodzajami sera

Forma: mała keksówka

Składniki:

3 łyżki masła roztopionego/oleju kokosowego roztopionego

2 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka proszku do pieczenia

1/2 szklanki pazrmezanu

1 szklanka kawałków mozzarelli

1/2 szklanki sera ricotta/mascarpone

1 jajko

1 szklanka mleka

1 szklanka kukurydzy/pomidorów suszonych/kaparów/groszku

garść świeżej bazyli/lubczyku/natki pietruszki/koperku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż papierem do pieczenia keksówkę.
  2. W większej misce umieść mąkę (2 i 1/2 szkl), proszek do pieczenia (1 łyżkę), parmezan (1/2 szkl), sól (1 łyżeczka), pieprz (1 łyżeczka), paprykę słodką (1 łyżeczka) oraz cukier ( 1 łyżeczka). Wymieszaj dokładnie.
  3. Dodaj kawałki mozzarelli (1 szklanka) i ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj mleko (1 szkl), ricottę (1/2 szkl) i jajko (1 szt), kukurydzę (1 szkl) oraz świeże zioła. Delikatnie zamieszaj i dodaj roztopione masło. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale tylko do połączenia się składników (czyli jeśli zobaczysz, że produkty suche wchłonęły się i masz formę ciasta).
  5. Wylej ciasto na blaszkę i piecz około 45 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Z formy wyjmij dopiero dobrze ostygnięte.

Szybki chlebek z trzema rodzajami sera
Szybki chlebek z trzema rodzajami sera
Szybki chlebek z trzema rodzajami sera

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: