Druga odsłona popularnego już chlebka na maśle orzechowym.
Jest szybki w przygotowaniu, bo tylko 2 min, w pieczeniu, bo około 10-15 minut i bez mąki, czyli bez glutenu.


Foremka: mała podłużna keksówka
Składniki:
- 1 szklanka masła migdałowego
- 1 łyżka octu (użyłam jabłkowego)
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki siemie lniane
Sposób Przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170 C i przygptuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj masło, jajka i ocet. Dodaj sodę, miód i siemie lniane, wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
- Rada: nie lej octu bezpośrednio na sodę, bo soda się utleni i chlebek nie wyrośnie.
- Pieczemy około 15 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Wartość odżywcza:
Cały chlebek: 1923 kcal
Białka: 75.78g
Tłuszcze: 163.52 g
Węglowodany: 63.88 g



Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: