Szybki chlebek migdałowy i siemie lniane

Druga odsłona popularnego już chlebka na maśle orzechowym.

Jest szybki w przygotowaniu, bo tylko 2 min, w pieczeniu, bo około 10-15 minut i bez mąki, czyli bez glutenu.

Szybki chlebek migdałowy i siemie lniane
Szybki chlebek migdałowy i siemie lniane

Foremka: mała podłużna keksówka

Składniki:

1 szklanka masła migdałowego

1 łyżka octu (użyłam jabłkowego)

3 jajka

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka miodu

3 łyżki siemie lniane

Sposób Przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i przygptuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj masło, jajka i ocet. Dodaj sodę, miód i siemie lniane, wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  3. Rada: nie lej octu bezpośrednio na sodę, bo soda się utleni i chlebek nie wyrośnie.
  4. Pieczemy około 15 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

 

Wartość odżywcza:

Cały chlebek: 1923 kcal

Białka: 75.78g

Tłuszcze: 163.52 g

Węglowodany: 63.88 g 

 

Szybki chlebek migdałowy i siemie lniane
Szybki chlebek migdałowy i siemie lniane
Szybki chlebek migdałowy i siemie lniane

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: