Bigos z buraka
Bigos z buraka zachowuje większość cech tradycyjnego bigosu, ale jest lekko zmodyfikowany.
Przepis daje nam tą mozliwość, że możemy użyć różnego rodzaju kapusty, dodać mięso czy inne warzywa.
Najlepiej smakuje na drugi dzień ponownie podgrzany. Mój mąż pokusił się o stwierdzenie, że smak przypomina mu tradycyjny barszcz ukraiński.
A jeśli masz ochotę na podobną potrawę z buraka, ale w towarzystwie kiełbasy to zajrzyj tutaj- „czerwona patelnia”.
Delikatniejszym wyborem będzie kurczak w burakach, którego znajdziesz tutaj.


Porcji: kilka
Składniki:
- 2 średnie buraki, starte na grubych oczkach
- 2 cebule czerwone, pokrojonej w piórka
- 1 mała główka czerwonej kapusty, pokrojonej w piórka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kilka grzybków suszonych (namoczonych we wrzątku)
- sól, pieprz
- 2 łyżki suszonego lubczyku
Sposób przygotowania:
- Na większej patelni (na oleju kokosowym/innym) podsmaż cebulkę, czosnek.Chwilę podsmażaj. Dodaj kapustę oraz buraczki. Skrop sokiem z cytryny. Zamieszaj.
- Dolej 3/4 szklanki wody/bulionu, dodaj przyprawy, grzybki,zmniejsz ogień na minimum, przykryj patelnię i duś około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
- Danie jest gotowe, gdy wszystkie warzywa są idealnie miękkie, a smaki wzjemnie się połączą.
- Można podawać z takimi dodatkami jak gotowane ziemniaki np. takie, czy pajda chrupiącego chleba z masłem.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: