Szybki bigos z buraka dla burakożerców

Bigos z buraka

Bigos z buraka zachowuje większość cech tradycyjnego bigosu, ale jest lekko zmodyfikowany.

Przepis daje nam tą mozliwość, że możemy użyć różnego rodzaju kapusty, dodać mięso czy inne warzywa.

Najlepiej smakuje na drugi dzień ponownie podgrzany. Mój mąż pokusił się o stwierdzenie, że smak przypomina mu tradycyjny barszcz ukraiński.

A jeśli masz ochotę na podobną potrawę z buraka, ale w towarzystwie kiełbasy to zajrzyj tutaj- „czerwona patelnia”.

Delikatniejszym wyborem będzie kurczak w burakach, którego znajdziesz tutaj.

Szybki bigos z buraka dla burakożerców
Szybki bigos z buraka dla burakożerców

Porcji: kilka

Składniki:

2 średnie buraki, starte na grubych oczkach

2 cebule czerwone, pokrojonej w piórka

1 mała główka czerwonej kapusty, pokrojonej w piórka

2 ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

liść laurowy

ziele angielskie

kilka grzybków suszonych (namoczonych we wrzątku)

sól, pieprz

2 łyżki suszonego lubczyku

Sposób przygotowania:

  1. Na większej patelni (na oleju kokosowym/innym) podsmaż cebulkę, czosnek.Chwilę podsmażaj. Dodaj kapustę oraz buraczki. Skrop sokiem z cytryny. Zamieszaj.
  2. Dolej 3/4 szklanki wody/bulionu, dodaj przyprawy, grzybki,zmniejsz ogień na minimum, przykryj patelnię i duś około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Danie jest gotowe, gdy wszystkie warzywa są idealnie miękkie, a smaki wzjemnie się połączą.
  4. Można podawać z takimi dodatkami jak gotowane ziemniaki np. takie, czy pajda chrupiącego chleba z masłem.
Szybki bigos z buraka dla burakożerców

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: