Na Sylwestrową noc postanowiłam przygotować moje ulubione szparagi w cieście francuskim, ale żeby nie były takie nudne, dodałam do nich włoski boczek? pancette oraz cienkie paski mild cheddara i gryuere.
Danie doskonale nadaje się na przekąskę, przystawkę i pięknie się prezentuje.
Nie miałam czasu, aby przygotować własne ciasto francuskie, więc kupiłam.
Z podanych składników wyszło mi 20 sztuk.

Czas przygotowania: 20min, Czas pieczenia: 20min
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
20 sztuk zielonych szparagów
opakowanie ciasta francuskiego
10 plastrów pancetty
50g mild cheddar
50g gryuere
1 jajko
1 łyżka mleka
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj szparagi i poobcinaj końcówki. Wymieszaj szparagi z oliwą i przypraw solą oraz pieprzem.
Rozwałkuj ciasto francuskie na cienki placek i wytnij 20 kwadratów. Plastry pancetty przekrój na pół, i wystarczy Ci na 20 sztuk.
Na pojedynczym kwadracie z ciasta francuskiego układamy plaster pancetty, szparaga i jeden wąski plaster mild cheddara i jeden wąski plaster gryuere. Zlepiamy ciasto i smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C około 20minut.
ENJOY THE FOOD
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: