Szparagi w cieście z pancettą

Na Sylwestrową noc postanowiłam przygotować moje ulubione szparagi w cieście francuskim, ale żeby nie były takie nudne, dodałam do nich włoski boczek? pancette oraz cienkie paski mild cheddara i gryuere.

Danie doskonale nadaje się na przekąskę, przystawkę i pięknie się prezentuje.

Nie miałam czasu, aby przygotować własne ciasto francuskie, więc kupiłam. 

Szparagi w cieście z pancettą
Szparagi w cieście z pancettą
Szparagi w cieście z pancettą
Szparagi w cieście z pancettą

Z podanych składników wyszło mi 20 sztuk.

Szparagi w cieście z pancettą
Szparagi w cieście z pancettą

Czas przygotowania: 20min, Czas pieczenia: 20min

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

20 sztuk zielonych szparagów

opakowanie ciasta francuskiego

10 plastrów pancetty

50g mild cheddar

50g gryuere

1 jajko

1 łyżka mleka

2 łyżki oliwy 

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyj szparagi i poobcinaj końcówki. Wymieszaj szparagi z oliwą i przypraw solą oraz pieprzem.

Rozwałkuj ciasto francuskie na cienki placek i wytnij 20 kwadratów. Plastry pancetty przekrój na pół, i wystarczy Ci na 20 sztuk.

Na pojedynczym kwadracie z ciasta francuskiego układamy plaster pancetty, szparaga i jeden wąski plaster mild cheddara  i jeden wąski plaster gryuere. Zlepiamy  ciasto i smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C około 20minut.

 

 

ENJOY THE FOOD

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: