szaszłyki ze śliwek w czekoladzie i migdałach

To deser, który uwielbiam, i zdecydowanie za rzadko go robię. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Wystarczą tylko duże mięsiste śliwki suszone, dobrej jakości czekolada i uprażone płatki migdałów. Takie szaszłyki to dobry sposób na coś słodkiego dla gości. Efektownie wyglądają i dobrze smakują.

Śliwki możesz zanurzyć np. w wiórkach kokosowych czy innych mielonych orzechach.

szaszłyki ze śliwek w czekoladzie i migdałach
szaszłyki ze śliwek w czekoladzie i migdałach
Stopień trudności: bardzo łatwe
Porcji: 13 szaszłyków (na każdym po 5 śliwek)
Czas wykonania: 20min
Składniki:
  • ok 65 dużych suszonych śliwek
  • 130g mlecznej lub gorzkiej czekolady w wersji wegańskiej
  • garść płatków migdałów
  • patyczki do szaszłyków
Sposób wykonania:
  1. Na suchej patelni upraż płatki migdałów.10922053_781084745274682_1409633647_n2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

10937755_781084755274681_1698410078_n

  1. Ponakłuwaj śliwki na patyczki

10934645_781084728608017_1497525884_n

  1. i zacznij oblewać je czekoladą a potem obsyp płatkami migdałów.

10941800_781084748608015_580316566_n

I gotowe 🙂

szaszłyki ze śliwek w czekoladzie i migdałach
szaszłyki ze śliwek w czekoladzie i migdałach

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Karnawałowe party” na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

Comments are closed.