Szarlotka sypana

Nigdy takie nie robiłam, a i ten wypiek też nie jest mój.

Upiekła ją dla mnie koleżanka Beata i zaskoczył mnie smak.

Jest to szarlotka warstwowa, tak torcik, tyle, że jabłkowy.

Prosta w wykonaniu, a jeszcze prostasza, jeśli masz gotowe jabłka w słoiku.

A moje inne ciasta z jabłkami to:

Szarlotka  z przepisu stuletniego z 1910 roku

Jabłecznik na kruchym

Jabłecznik na miodowym

Szarlotka sypana

Blaszka: okrągła forma o średnicy 20 cm

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny

1 1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg jabłek (gotowe ze słoika, lub usmażone do miękkości)

1/2 kostki masła (120 g)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem blaszkę
  2. Mąkę wymieszać z kaszą, cukrem, proszkiem do pieczenia i z wanilią. Podzielić tą mieszankę na 3 części.
  3. Na dno tortownicy wsypujemy pierwszą część, następnie wykładamy połowę jabłek, drugą część mieszanki sypkiej, druga warstwa jabłek i ostatnia trzecia część mieszanki sypkiej. Na wierzch należy zetrzeć masło i piec około 50 minut.

Szarlotka sypana
Szarlotka sypana

 

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: