Świąteczne pączki pieczone z karmelem i powidłami

Dalsza część eksperymentów świątecznych. Staram się na bieżąco te wszystkie nowe przepisy wpisywać, ale czasami zwyczajnie nie daję rady. Albo doba ma za mało godzin, albo dzieci tak dokazywały, że odechciewa się wszystkiego.

Ale czas na gotowanie i pieczenie  jest zawsze, tylko gorzej z opracowaniem przepisu.

Tak jak już wspomniałam wcześniej muszę przygotować sporo nowych przepisów bożonarodzeniowych i mam nadzieję, że uda mi się dotrzymać krótkiego terminu.

Ale wracając do przepisów to poniżej podaję linki do innych ciekawych świątecznych przepisów:

Wieniec makowy

Ciasteczka księżycowe

Piernik last minute

Piernik z masą marcepanową

Świąteczne pączki pieczone z karmelem i powidłami

Porcji: około 12 sztuk

Składniki:

1 łyżka miękkiego masła

200 g mąki pszennej

1/3 szklanki ciepłego mleka

2 łyżeczki suszonych drożdży

1 jajko

1 łyżeczka przyprawy piernikowej/do ciasteczek korzennych

Nadzienie:

1/3 szklanki karmelu z puszki

1/3 szklanki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Masło ucieramy z mąką.
  2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy mieszankę do mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek. 
  4. Nastawiamy piekarnik na 190 C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  5. Każdą z kulek rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczką troszkę karmelu i powideł. Dokładnie zlepiamy i odstawiamy na blaszkę.
  6. Pieczemy około 15 minut.

Świąteczne pączki pieczone z karmelem i powidłami
Świąteczne pączki pieczone z karmelem i powidłami
Świąteczne pączki pieczone z karmelem i powidłami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: