Sos grzybowy ze świeżych grzybów aromatyzowany ziołami

Najlepszy  i  najprostszy sos grzybowy

Bez obgotowywania grzybów

Łatwy i dość szybki w przygotowaniu

Pełen smaku i aromatu. Idealny do klusek śląskich (przepis tu) czy do pieczonych mięs np takich

Sos grzybowy dla smakoszy

Porcji: kilka

Składniki:

300 g -400 g świeżych grzybów, oczyszczonych, pokrojonych w plastry

2-3 łyżki masła/oleju kokosowego

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka tymianku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka musztardy dijon

1/2 szklanki wody/bulionu warzywnego, grzybowego

1/2 szklanki śmietany kremówki

sól, pieprz, chilli

natką pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę podsmażamy na maśle na małym ogniu, dodajemy czosnek, rozmaryn oraz tymianek.
  2. Dodajemy grzyby i dolewamy z 2 łyżki oliwy. Podsmażamy na większym ogniu około 2 minut.
  3. Dolewamy bulion oraz śmietanę, przyprawiamy. Zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy patelnię.
  4. Dusimy, co jakiś czas mieszając.
  5. Po około 20 minutach sos powinien się zredukować, a smaki ładnie połączyć. Jeśli nadal Twój sos jest rzadki to zwiększ gaz i bez pokrywki gotuj sos kilka minut.
  6. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Wyciągamy rozmaryn i tymianek.
  7. Podajemy np. z kluskami śląskimi i tartym parmezanem.

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Sos grzybowy ze świeżych grzybów aromatyzowany ziołami”

  1. Pingback: Dyniowe kluski śląskie z witaminami - Marta Mikulewicz

Comments are closed.