Soczyste kurczakowe kulki z groszkowym puree

Kolejny świetny pomysł na kurczaka czy mięso z indyka.

Kolejne już kule, kulki czy po prostu kotleciki.

Uwielbiam taką formę mięsa, bo jest ciekawa dla oka oraz zazwyczaj kryje w sobie niespodziankę, a w tym przypadku jest to groszkowe puree.

Moje ostatnie kulki, które okazały się hitem to:

Kule z mozzarellą

oraz 

Kulki z cukini

ale warte polecenia też są

klasyczne meatballsy.

Soczyste kurczakowe kulki z groszkowym puree

Porcji: 13 kul 

Składniki:

ok 700 g mięsa z kurczaka/ indyka, mielonego

1 cebula, drobno pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 jajko

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki papryki

szczypta chilli

garść poszatkowanej natki pietruszki

bułka tarta do obtoczenia

olej do smażenia

Puree groszkowe: (można zrobić więcej i podać jako dodatek do obiadu)

2- 3 szklanki groszku (użyłam mrożonego), proszę nie używać groszku z puszki do tego dania, bo ani nie będzie smaczny, ani nie będzie ładnie wyglądał

2 płaskie łyżki masła

1/3 szklanki mleka

sól, 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wsypujemy groszek, masło i mleko oraz sól. Gotujemy do miękkości i miksujemy na puree. Odkładamy na bok.
  2. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, jajko oraz natkę. Dokładnie mieszamy i nabieramy około czubatej łyżki mięsa i rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy puree groszkowe. Ładnie zlepiamy i delikatnie formujemy w dłoni kulki. Obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na deskę.
  3. Smażymy na rozgrzanym oleju (u mnie był to olej kokosowy, ale może być roślinny lub słonecznikowy) na średnim gazie z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia drugiej strony zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię. Wówczas nasze kule będą soczyste.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Soczyste kurczakowe kulki z groszkowym puree
Soczyste kurczakowe kulki z groszkowym puree
Soczyste kurczakowe kulki z groszkowym puree
Soczyste kurczakowe kulki z groszkowym puree

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Soczyste kurczakowe kulki z groszkowym puree”

  1. Pingback: śliwka węgierka » Kurczak w maślance

Comments are closed.