Śniadaniowe placuszki z jagodami

Jestem zwolenniczką śniadań na słodko. Kiedyś bez kanapki z szynką i żółtym serem nie mogłam się obejść, a teraz zazwyczaj wybieram placuszki, naleśniki na różne sposoby. Tym razem zrobiłam placuszki na mącę pełnoziarnistej z jagodami. A wcześniej już były: placki jogurtowe.

Śniadaniowe placuszki z jagodam
Śniadaniowe placuszki z jagodami

Porcji:2

Składniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1/3 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 szklanki jogurtu greckiego

1/2 szklanki chudego mleka/ mleka roślinnego

1 jajko

garść jagód

olej kokosowy do smażenia

syrop klonowy/miód/ syrop z agawy do polania placków

Sposób przygotowania:

W większej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce wymieszaj jogurt, mleko, jajka. Mokrą mieszankę dodaj do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj jagody.

Smaż na małym ogniu, na rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym. Po usmażeniu podawaj z syropem klonowym.

Śniadaniowe placuszki z jagodam
Śniadaniowe placuszki z jagodami
Śniadaniowe placuszki z jagodami
Śniadaniowe placuszki z jagodami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: