Śmietanowe placuszki

Wróciłam szybko do domu, a Mała Mysia przecież jest głodna. Postanowiłam zrobić naleśniki, a tu brak…mleka.

Za to była śmietanka 36%. Ciasto gotowe było w mig. Kilka placuszków usmażyłam, ułożyłam w wieże, polałam syropem klonowym i posypałam jagodami. Wyszło bardzo pysznie.

Śmietanowe placuszki
Śmietanowe placuszki

Porcji: torcik z 9 placuszków

Składniki:

1 szklanka mąki

1 jajko

trochę wody

1 szklanka śmietanki 30 lub 36%

2 łyżki cukru pudru

syrop klonowy lub miód

jagody

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, jajko, śmietankę, wodę i cukier puder. Ciasto powinno być dość gęste.

Smażymy na oleju średniej wielkości placuszki.

Gotowe placki układamy w wieżę i polewamy syropem klonowym, obsypujemy jagodami. I zajadamy 🙂

Śmietanowe placuszki
Śmietanowe placuszki
Śmietanowe placuszki
Śmietanowe placuszki

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: