To żaden rarytas, nic wielkiego, ale kiedy pojawiają się na stole znikają w przeciągu kilku minut.
Jeden z moich pierwszych przepisów tutaj to były również placuszki, ale cynamonowe i z jabłkami .
A dzisiaj podobna wersja. Fajne w tym przepisie jest to, że możesz tu użyć prawie wszystkich owoców.
Zatem zapraszam do zapoznania się z przepisem i do zrobienia swoich własnych.

Porcji: około 20 sztuk
Składniki:
3 nektarynki, pokrojone w mniejsze plastry, kawałki, (mogą być również inne owoce tj. jabłka, banany, brzoskwinie, śliwki czy truskawki)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany/ jogurtu greckiego
1/2 szklanki mleka/ mleka roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki stopionego masła/ oleju kokosowego
3 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilli
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- W większej misce wymieszaj śmietanę i mleko
- Dodaj jajko, cukier, wanilię, szczyptę soli i dobrze wymieszaj.
- Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i ostrożnie połącz wszystkie składniki. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
- Delikatnie wmieszaj nektarynki.
- Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, na średnim ogniu. Na zbyt wysokim ogniu spali się wierzch a środek będzie surowy.
- Przy podaniu posyp cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: