Słodka cebulka i camembert na francuskim

A w lodówce niewiele… Paczka gotowego ciasta francuskiego, woreczek  cebuli i pół opakowania sera camembert.

Powstała naprawdę pyszna tarta na bazie karmelizowanej cebuli. Całość doprawiona świeżym tymiankiem i tartym parmezanem.

A tutaj przepis na podobną tartę ale z kurczakiem i młodą marchewką

Słodka cebulka i camembert na francuskim
Słodka cebulka i camembert na francuskim

Porcje: forma okrągła 26cm

Składniki:

600g białej cebuli

1 łyżeczka cukru

olej

200g gotowego ciasta francuskiego

1 jajko roztrzepane

2 łyżki musztardy, może być Dijon

kilka plastrów sera typu brie

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka tartego parmezanu

kilka listków świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka lub w grubszą kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, zmniejsz gaz i przykryj patelnię.  Duś cebulę około 25minut, co jakiś czas mieszając.

Nastaw piekarnik na 180° C.

Gdy cebula już zmięknie i się zeszkli zdejmij pokrywkę i podkęć gaz. Dodaj łyżeczkę cukru, dobrze wymieszaj i smaż cebule, aż zbrązowieje.

Ciasto rozwałkuj na kształt koła w rozmiarze trochę większym niż forma.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż ciasto, dociskając brzegi.

Posmaruj ciasto musztard, wyłóż skarmelizowaną cebulę, ułóż ser brie, posyp bułką tartą, zetrzyj parmezan i posyp listkami tymianku.

Brzegi tarty posmaruj rozmąconym jajkiem.

Piecz około 40 minut, lub do zrumienienia

Słodka cebulka i camembert na francuskim
Słodka cebulka i camembert na francuskim
Słodka cebulka i camembert na francuskim
Słodka cebulka i camembert na francuskim

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: