Ślimaczki półfrancuskie (błyskawiczne ciasteczka, tylko 4 składniki)

Ślimaczki półfrancuskie to błyskawiczny sposób na kruchy i nieziemsko maślany wypiek.

Przygotowuję je w formię takich ślimaczków, ale można bawić się tutaj kształtem czy  nadzieniem.

A ciekawe w tym przepisie jest to, że nie używamy tutaj cukru, bo cała słodkość pochodzi  z marmolady lub dżemu (który i tak już jest słodzony).

A podobny przepis na pyszne ciastka znajdziesz tutaj: twarogowe ze śliwką.

Ślimaczki półfrancuskie (błyskawiczne ciasteczka, tylko 4 składniki)
Ślimaczki półfrancuskie (błyskawiczne ciasteczka, tylko 4 składniki)
Ślimaczki półfrancuskie (błyskawiczne ciasteczka, tylko 4 składniki)
Ślimaczki półfrancuskie (błyskawiczne ciasteczka, tylko 4 składniki)

Porcji: ok 12 sztuk

Składniki:

200 g masła (zimnego)

1 szklanka kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego

3 szklanki mąki pszennej

ulubiony dżem/krem czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W misie od miksera umieść wszystkie składniki (oprócz dżemu) i utrzyj szybko na ciasto. (W tym momencie możesz  kulę takiego ciasta wstawić do lodówki i użyć np. następnego dnia lub od razu.)
  3. Podsypując mąką rozwałkuj ciasto na większy placek (lub dwa mniejsze)
  4. Posmaruj dżemem i zwiń jak roladę. Pokrój w plastry i ułóż je na blaszce.
  5. Piecz do zarumienienia około 20 minut lub dłużej.
Ślimaczki półfrancuskie (błyskawiczne ciasteczka, tylko 4 składniki)
Ślimaczki półfrancuskie (błyskawiczne ciasteczka, tylko 4 składniki)
Ślimaczki półfrancuskie (błyskawiczne ciasteczka, tylko 4 składniki)
Ślimaczki półfrancuskie (błyskawiczne ciasteczka, tylko 4 składniki)

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.