Serowe z jabłkami

Serowe z jabłkami

Bardzo fajny przepis na szybkie ciastka. Ciastka pięknie pachną serem twarogowym i nie są bardzo słodkie. Zamiast jabłek możesz użyć innych owoców.

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel pt. „Nie…zwykła kuchnia, bo każdy jest inny”.

Serowe z jabłkami
Serowe z jabłkami

Sztuk: 12

Czas przygotowania: 10minut

Składniki:

250g białego sera

mąka pszenna

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 jabłka

cytryna

jajko

cukier brązowy

cynamon

Przygotowanie:

Ser rozdrobnić, dodać cukier, skórkę z cytryny, szczyptę soli, cynamon i proszek do pieczenia.

Całość wyrabiać, dodając tyle mąki, ile zabierze ser. Ciasto ma się nie kleić.

Całość owinąć folią i przełożyć na 20 minut do lodówki.

Jabłka umyć i pokroić w cienkie talarki, skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie, podsypując je mąką na grubość około 1/2 cm. Wycinać krążki o średnicy 5cm.

Każde ciastko posmarować rozmąconym jajkiem i nakładać na nie talarki jabłek. Posypać cukrem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra- dół, aż nabiorą złotego koloru.

ENJOY THE FOOD

Serowe z jabłkami
Serowe z jabłkami

2 thoughts on “Serowe z jabłkami”

  1. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie mrrr i czas przygotowania bardzo krótki 🙂 jutro zrobię mojej córci jako przekąskę 🙂 dzięki

Comments are closed.