Serowe placuszki ziemniaczane

Serowe placuszki ziemniaczane
Serowe placuszki ziemniaczane

Co zrobić ze sporą ilością ugotowanych już ziemniaków.

Otóż warto przygotować takie placuszki jak na zdjęciu powyżej.

Bardzo prosto, tylko trochę trzeba ręce ubrudzić, ale…warte są takiego poświęcenia.

Oczywiście końcowym dodatkiem może być kwaśna śmietana i świeży szczypiorek. 

Ja zajadałam placuszki z fasolką szparagową.

Serowe placuszki ziemniaczane:

Porcja: około 8 sztuk wielkości burgera

Składniki:

5 ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę

1 łyżka masła

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

ser żółty

bułka tarta

olej do smażenia

Dodatkowo i opcjonalnie:

śmietana

szczypiorek

Sposób przygotowania:

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy masło, jajko i mąkę. Zagniatamy i formujemy placki, na środek układamy plaster sera żółtego i zlepiamy tak placek, aby ponownie wyszedł nam placek a ser był w środku.

Ciasto będzie się lekko kleiło i dlatego dobrze obtoczy się w bułce tartej.

Tak przygotowane placki, obtoczone w bułce tartej smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, najlepiej na złoty kolor.

SMACZNEGO

Serowe placuszki ziemniaczane
Serowe placuszki ziemniaczane
Serowe placuszki ziemniaczane
Serowe placuszki ziemniaczane

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: